Luihuinen (engl. Slytherin) on yksi Tylypahkan noitien ja velhojen koulun neljästä tuvasta J. K. Rowlingin luomassa Harry Potter -kirjasarjassa. Tylypahkassa uudet oppilaat jaetaan vuoden alussa neljään eri tupaan heidän persoonallisuuspiirteidensä perusteella. Tylypahkan muut tuvat ovat Rohkelikko, Puuskupuh ja Korpinkynsi.

Tylypahkan koulun perusti aikoinaan neljä mahtavaa velhoa ja noitaa, joista jokainen arvosti ihmisessä hiukan erilaisia piirteitä. Näin eri tuvat syntyivät. Luihuinen-tuvan perusti Salazar Luihuinen. Luihuinen halusi ottaa oppilaiksi puhdasverisiä noitia ja velhoja, joilla olisi kunnianhimoa ja oveluutta, koska hän arvosti näitä piirteitä eniten. Tupaa onkin pidetty hyvin valikoivana. Tylypahkan lajitteluhattu laulaa Harry Potterin ensimmäisenä kouluvuotena luihuisista seuraavasti:

Tai voihan olla että Luihuisesta
sä löydät ystävät aidot.
Ovelat velhot ei keinoja kaihda,
ovat tarpeen kaikki taidot.


VAROITUS:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Rohkelikot ja monet muutkin pitävät luihuisia epämiellyttävänä joukkona, ja kirjasarjassa luihuiset kuvataankin välillä melko mustavalkoisesti pahoiksi. Kaikki luihuiset eivät kuitenkaan ole läpeensä epämiellyttäviä, ja esimerkiksi kuudennessa kirjassa esiintyvä Horatius Kuhnusarvio on yllättävä poikkeus luihuisten joukossa. Luihuinen ja Rohkelikko kilpailevat Tylypahkassa keskenään kaikesta mahdollisesta. Harry Potterin arkkiviholliset Lordi Voldemort ja Draco Malfoy kuuluvat tai ovat kuuluneet Luihuiseen. Luihuisen tupakummitus on Verinen paroni.

Luihuisen tuvanjohtaja on professori Severus Kalkaros, joka opettaa Tylypahkassa taikajuomia ja kuudennessa kirjassa suojautumista pimeyden voimilta. Kun hän samana vuonna pakenee Tylypahkasta, hänen tilalleen valitaan Horatius Kuhnusarvio. Tuvan tunnuseläin on käärme ja sen tunnusvärit ovat vihreä ja hopea. Luihuisten oleskeluhuone sijaitsee Tylypahkan kellarityrmissä. Siellä on joka paikassa luita ja kalloja; valaistus on vihreä, koska oleskeluhuone on järven alapuolella.

[muokkaa] Luihuisia

[muokkaa] Vincent Crabbe

Harry Potter -hahmo
Vincent Crabbe
Sukupuoli mies
Tupa Luihuinen
Ammatti koululainen
Lojaalius
Näyttelijä Jamie Waylett
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi

Vincent Crabbe (19801. huhtikuuta 1998)[1] kuului Luihuisen tupaan. Crabbe kuvaillaan lyhyeksi ja lihavaksi. Hänellä on liiskattu pottakampaus ja lihavat gorillankädet.

Crabbe on Gregory Goylen kanssa Draco Malfoyn jengiä. Draco Malfoy härnää usein Harry Potteria itseään tyhmemmät Crabbe ja Goyle apunaan.

Crabbe on ollut mukana jo Harry Potter ja viisasten kivi -kirjasta lähtien, ja hän on erottamaton osa Malfoyn jengiä. Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirjassa Crabbe ja Goyle itsenäistyvät hieman ja alkavat jättää Malfoyta enemmän itsekseen.

Crabben isä on kuolonsyöjä.[2]

Viimeisessä kirjassa Crabbe kuolee itse loitsimaansa, täysin hallinnasta karanneeseen Pirunpaloon (fiendfyre), jolla hän aikoi tappaa Harryn, Hermionen ja Ronin Tarvehuoneessa.

Harry Potter -elokuvissa Vincent Crabbea esittää brittiläinen Jamie Waylett.

[muokkaa] Gregory Goyle

Harry Potter -hahmo
Gregory Goyle
Sukupuoli mies
Tupa Luihuinen
Ammatti koululainen
Lojaalius
Näyttelijä Joshua Herdman
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi

Gregory Goyle[3] on sijoitettu Luihuisen tupaan. Hän on Vincent Crabben kanssa Draco Malfoyn vakioseuralaisia. Goylen isä on kuolonsyöjä.[3]

Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirjan lopussa, kun koulu kokoontuu viimeisen kerran suureen saliin, Harry miettii kuinka pieniltä Crabbe ja Goyle näyttävätkään, kun heidän välistään puuttuu kalpea ja komentelevainen Draco Malfoy.

Teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset Goyle jää henkensä velkaa Harrylle kuten Draco Malfoykin.

Harry Potter -elokuvissa Goylea esittää Joshua Herdman.

[muokkaa] Draco Malfoy

Pääartikkeli: Draco Malfoy

[muokkaa] Regulus Musta

Harry Potter -hahmo
Regulus Musta
Sukupuoli mies
Tupa Luihuinen
Ammatti
Lojaalius
Näyttelijä Tom Moorcroft
Ensiesiintyminen '

Regulus Arcturus Musta (engl. Regulus Black) (19611979)[4] oli Sirius Mustan pikkuveli. Tylypahkassa hän päätyi Luihuisen tupaan. Hän uskoi vanhempiensa ja muun sukunsa tavoin puhdasveristen ylemmyyteen ja siihen, että jos oli Musta, oli melkein kuninkaallinen. Regulus muistutti veljeään melko lailla, mutta oli hentorakenteisempi, pienempi ja ei yhtä komea kuin Sirius. Regulus pelasi etsijänä Luihuisen tuvan huispausjoukkueessa.

Hän oli kuolonsyöjä, mutta kääntyi Voldemortia vastaan hänen kohdellessaan heidän kotitonttuaan Oljoa huonosti. Hän oli ainoa kuolonsyöjä, joka tiesi Voldemortin hirnyrkeistä ja ensimmäinen joka niitä yritti tuhota. Hän ei onnistunut medaljongin tuhoamisessa, ja jätti tehtävän Oljolle. Regulus kätkeytyy nimikirjainten R.A.M. (engl. R.A.B.) taakse.

Regulus Musta menehtyi tuhotessaan hirnyrkkiä luodolla: hän joi itse myrkyllisen nesteen jotta voisi vaihtaa medaljongin ja antoi alkuperäisen Oljolle jonka käski kaikkoontua. Oljo näki kuinka manaliukset sieppasivat Reguluksen, kun tämä meni rantaan juomaan vettä sammuttaakseen myrkkyliemen nostaman polttavan janon.

[muokkaa] Pansy Parkinson

Harry Potter -hahmo
Pansy Parkinson
Sukupuoli nainen
Tupa Luihuinen
Ammatti koululainen
Lojaalius
Näyttelijä
Ensiesiintyminen '

Pansy Parkinsonia kuvaillaan Harryn näkökulmasta mopsinnaamaiseksi luihuistytöksi, mutta toisaalta Rita Luodiko kutsuu häntä artikkelissaan sieväksi ja pirteäksi, eikä kirjassa kukaan näytä pistävän sitä pahakseen.

Pansy kuuluu Draco Malfoyn tuttavapiiriin. Joulutanssiaisissa neljännellä luokallaan he olivat tanssipari, ja ennen kuudennen luokan alkua he istuvat vaunuosastossa melko läheisen näköisinä, Draco pää Pansyn sylissä ja Pansy hänen hiuksiaan silitellen.

Pansysta tulee aikanaan valvojaoppilas kuten Dracostakin ja eritoten Hermione on tästä raivoissaan: Hermione nimittelee Pansya "lehmien lehmäksi".[5] Pansy liittyy myös Inkvisitiopartioon, mutta hänelle kasvaa Hermionen riemuksi kesken päivää sarvet päähän.

Teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset Pansy asettuu vihollisen puolelle ja vaatii suorastaan kirkuen Harryn ottamista kiinni - mutta tilannetta johtava vt. rehtori McGarmiwa lähettää Pansyn ensimmäisenä evakuointiin. Pansy katoaa tässä kohdin tarinoista; hänen kohtalostaan myöhemmin ei ole mitään tietoa - tosin Voldemort vihjaa keskustelussaan Lucius Malfoyn kanssa Rääkyvässä Röttelössä että kaikki pois koulusta lähetetyt luihuiset olisivat liittyneet kuolonsyöjien rinnalle taisteluun.

[muokkaa] Blaise Zabini

Blaise Zabini on tummaihoinen poika, joka kuuluu Luihuiseen. Hänen äitinsä on tunnettu kaunotar, jonka seitsemän aviomiestä ovat kuolleet mystisesti ja jättäneet jälkeensä kasoittain velhokultaa. Hän kuuluu Draco Malfoyn ja kumppaneitten porukkaan, mutta ei esiinny usein kirjoissa. Hän esiintyy muun muassa kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi, tultuaan Horatius Kuhnusarvion suosikeista koostuvan "Kuhnu-kerhon" ensimmäisestä "kokouksesta" koulujunassa.

[muokkaa] Muita luihuisia