Korpinkynsi (engl. Ravenclaw) on yksi Tylypahkan noitien ja velhojen koulun neljästä tuvasta J. K. Rowlingin luomassa Harry Potter -kirjasarjassa. Tylypahkassa uudet oppilaat jaetaan vuoden alussa neljään eri tupaan luonteenpiirteidensä perusteella. Tylypahkan muut tuvat ovat Rohkelikko, Puuskupuh ja Luihuinen.

Tylypahkan koulun perusti aikoinaan neljä mahtavaa velhoa ja noitaa, joista jokainen arvosti ihmisessä hiukan erilaisia piirteitä. Näin eri tuvat syntyivät. Korpinkynsi-tuvan perusti Rowena Korpinkynsi. Rowena halusi ottaa oppilaikseen älykkäitä ja viisaita yksilöitä, sillä hän arvosti näitä luonteenpiirteitä eniten. Tylypahkan lajitteluhattu laulaa Harry Potterin ensimmäisenä kouluvuotena korpinkynsistä seuraavasti:

Kenties viisas Korpinkynsi
on koti sun alttiin mielen.
Siellä älykkäät ja terävät oppii
yhdessä taikuuden kielen.


VAROITUS:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Korpinkynsi tuottaa useita älykkäitä oppilaita koulussa, ja korpinkynnet ovatkin arvostettuja. Harryn ensi-ihastus Cho Chang kuuluu Korpinkynteen, samoin Luna Lovekiva.

Korpinkynnen tupajohtaja on professori Filius Lipetit, joka opettaa Tylypahkassa loitsuja. Tuvan tunnuseläin on kotka ja sen tunnusvärit ovat sininen ja pronssi. Korpinkynsien oleskeluhuone sijaitsee yhdessä Tylypahkan linnan torneista. Korpinkynnen tupakummitus on Harmaa leidi.

[muokkaa] Korpinkynsiä

[muokkaa] Cho Chang

Harry Potter -hahmo
Cho Chang
Sukupuoli nainen
Hiusten väri mustat
Tupa Korpinkynsi
Ammatti koululainen
Syntymäpaikka Kiina
Lojaalius
Näyttelijä Katie Leung
Ensiesiintyminen Harry Potter ja liekehtivä pikari

Cho Chang oli Harryn ensi-ihastus. Hän on Harrya vuoden vanhempi ja kuuluu Korpinkynsi-tupaan, jonka tupajoukkueessa hän myös toimi etsijänä.

Cho seurustelee Harry Potter ja liekehtivä pikari -kirjassa Cedric Diggoryn kanssa, ja tämän kuolema järkyttää häntä syvästi. Harryn viidentenä kouluvuotena Cho kuuluu Albuksen Kaartiin, jossa kaksikko tutustuu paremmin toisiinsa. He ovat ehtineet vaihtaa jo suudelmat ja käydä kerran yhdessä Tylyahossa, mutta heidän suhteensa jää kuitenkin riitojen takia alkukenkiinsä. Cho ja Harry eivät seuraavana vuonna ole enää missään tekemisissä keskenään. Harryn jälkeen Cho alkaa seurustella Ginny Weasleyn entisen poikaystävän Michael Cornerin kanssa. Cho yrittää arasti lähestyä Harrya lopputaistelun aikana - nimellisesti näyttääkseen hänelle Rowena Korpinkynnen patsaan - mutta Harrysta jo tiukan otteen saanut Ginny estää sen: Luna Lovekiva pystyy tekemään sen paremmin.

Myöhemmin elämässään Cho nai jästimiehen.[1]

Chon syntyperästä on käyty jonkinlaista kädenvääntöä - Chang on kiinalainen sukunimi, mutta Cho on japanilainen tytön nimi, joka tarkoittaa perhosta; sen mukaisesti hän voisi olla kiinalaisen isän ja japanilaisen äidin jälkeläinen. Cho on hyvin kaunis. Hänellä on pitkät, mustat hiukset. Chon suojelius on joutsen.[2]

[muokkaa] Michael Corner

Michael Corner on Ginny Weasleyn ensimmäinen poikaystävä. Michael kuuluu Korpinkynteen. Hän on myös Albuksen Kaartissa.

Corner ja Ginny Weasley lopettavat seurustelun kirjassa Harry Potter ja Feeniksin kilta Rohkelikon voitettettua Korpinkynsi huispauksessa, koska karvas häviö häiritsi Michaelia. Eron jälkeen Michael Corner alkaa seurustella Cho Changin kanssa, mutta heidän suhteensa ei kestä kovin kauan.

[muokkaa] Marietta Edgecombe

Marietta Edgecombe on Korpinkynsi-tuvasta. Hän on Harryn ensi-ihastuksen Cho Changin hyvä ystävä. Teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta Harry, Hermione ja Ron perustavat Albuksen Kaartin, koulun sääntöjen vastaisen pimeyden voimilta suojautumiskerhon, jota Harry johtaa. Mariettan äiti on ministeriössä töissä.[3] Marietta ilmiantaa kerhon Dolores Pimennolle.[4] Teko johtaa siihen, että Albus Dumbledore joutuu lähtemään koulusta ja Taikaministeriö ylentää Dolores Pimennon taikakoulun rehtoriksi.[5] Ilmianto kuitenkin kostautui heti: Marietta joutui Hermionen langettaman kirouksen "ilmiantajan herjan" uhriksi, joten Mariettan naamaan ilmestyi suuria, kivuliaita ja märkiviä näppylöitä, jotka muodostavat sanan "kielijä".[3] Tästä hän meni niin suunniltaan, ettei sanonut sanaakaan.

Lisäksi Kingsley Kahlesalpa pyyhki Mariettan muistin loitsulla[6], kun ministerillä oli juuri sillä hetkellä muuta tekemistä: Toffee sammutti viittansa palavia liepeitä, kun oli tohkeissaan astunut suoraan rehtorinkanslian takkaan.

Marietta on eräs niistä hahmoista, jotka esiintyvät vain kirjassa; elokuvista hänet on jätetty pois ja Albuksen Kaartin paljastuminenkin seurauksineen on toteutettu aivan toisin.

[muokkaa] Seamus Finnigan

Seamus Finnigan on Harry Potterin samanikäinen luokkatoveri, joka kuuluu Rohkelikko-tupaan. Seamusin isä sai tietää Seamusin äidin olevan noita vasta kun kaksikko oli jo naimisissa ja heidän poikansa sai kirjeen Tylypahkasta. Seamus on siis puoliverinen. Seamus on irlantilainen, ja hän pitää huispauksesta. Seamusin paras ystävä on Dean Thomas.

Seamus on lähes koko viidennen vuoden ajan Harrya vastaan, koska ei usko hänen väitettään Voldemortin paluusta, vaan äitiään, jonka mielestä Harry on päästään sekaisin ja Dumbledore vanha, höperö ukko. Seamus ja Harry saavat kuitenkin ajan mittaan sovittua riitansa.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset -teoksessa Seamus ottaa osaa Tylypahkassa käytävään lopputaisteluun ja muun muassa pelastaa Harryn, Ronin ja Hermionen hengen yhdessä Luna Lovekivan ja Ernie Macmillanin kanssa loihtiessaan suojeliuksen näitä lähestyviä ankeuttajia vastaan. Seamusin suojelius on kettu.

[muokkaa] Luna Lovekiva

Pääartikkeli: Luna Lovekiva
Luna Lovekiva (Luna Lovegood) esiintyy ensimmäisen kerran kirjassa Harry Potter ja Feeniksin kilta. Hän opiskelee samalla vuosikursilla kuin Ginny, eli vuoden alempana kuin Harry, Ron ja Hermione. Hän näkee thetsralit. Hänen äitinsä on kuollut. He asuvat shakkinappulan näköisessä talossa aivan Weasleyn perheen lähellä.

[muokkaa] Padma Patil

Padma Patil kuuluu Korpinkynteen ja hänellä on identtinen kaksoissisar Parvati. Tytöt ovat intialaisia. Padma oli Ronin pari joulutanssiaisissa heidän neljäntenä vuonnaan. Hän on Korpinkynnen valvojaoppilas.

Parvati ja Lavender ihailivat ennustuksenopettajaa Sibylla Punurmiota, sekä olivat myöhemmin ihastuneita toiseen ennustusopettajaan, Firenze nimiseen kentauriin.

Molemmat kaksoset ottivat osaa Tylypahkan taisteluun.

[muokkaa] Muita korpinkynsiä

  • Ackerly, Stewart
  • Boot, Terry
  • Carmichael, Eddie
  • Clearwater, Penelope
  • Davies, Roger
  • Goldstein, Anthony
  • Korpinkynsi, Rowena
  • Lipetit, Filius
  • Quirke, Orla
  • Brocklehurst, Mandy
  • Turpin, Lisa