Ronald "Ron" Bilius Weasley (s. 1. maaliskuuta 1980)[1] on kuvitteellinen henkilö kirjailija J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjasarjassa. Ron esiintyy ensimmäisen kerran kirjasarjan ensimmäisessä osassa Harry Potter ja viisasten kivi päähenkilö Harry Potterin parhaana ystävänä ja on yksi kirjojen tärkeimmistä henkilöhahmoista. Ron on pitkä ja hontelo, ja hänellä on Weasleyn perheelle tyypilliset kirkkaanpunaiset hiukset. Hänellä on siniset silmät, suuret kädet ja jalat, pitkä nenä ja paljon pisamia. Kuten Harry ja tämän toinen ystävä Hermione Granger, Ronkin kuuluu Rohkelikko-tupaan. Hän jää usein kuuluisan Harryn maineen varjoon, mikä aiheuttaa toisinaan kitkaa ystävysten välille. Elokuvissa Ronia esittää Rupert Grint.

VAROITUS:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sisällysluettelo

[piilota]

[muokkaa] Yleistä

[muokkaa] Persoonallisuus

Ron on kirjoissa usein koominen hahmo, joka keventää ilmapiiriä vakavissa tilanteissa. Hän on sarkastinen, intohimoinen, äkkipikainen ja huono kätkemään tunteensa. Hän on fiksu mutta ei kuitenkaan koskaan akateemisesti suuntautunut – koulutyönsä hän jättää usein suosiolla Hermionen tarkastettavaksi. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Ron on aina uskollinen ystävä Harrylle ja Hermionelle ja vetää monesti sarkastisilla kommenteillaan näiden jalat takaisin maan pinnalle heidän innostuessaan liikaa jostakin asiasta. Ronin herkkä kohta on hänen alemmuudentunteensa. Kasvettuaan isoveljiensä varjossa hän kaipaa huomiota ja tunnustusta joskus liiallisuuksiinkin asti, eikä asiaa paranna se, että hänen paras ystävänsä on kuuluisuus. Kuten muutkin perheenjäsenensä, Ron nauttii kinastelemisesta, ja varsinkin Hermionen kanssa keskinäinen naljailu on olennainen osa heidän välistään kommunikointia. Teoksessa Harry Potter ja salaisuuksien kammio eteenpäin vinoilu turhamaisen komeasta mutta täydelliseksi perikelmiksi osoittautuneesta opettaja Gilderoy Lockhartista kohoaa jopa Ronin mielipuuhaksi - luultavasti siksi, ettei hän uskalla vinoilla samasta asiasta äidilleen joka on vielä ihastuneempi Lockhartiin.

[muokkaa] Taikuus ja kyvyt

Ron perii aluksi Charlie-veljensä vanhan taikasauvan, ja sen rikkouduttua toisen kouluvuoden alussa Harryn ja Ronin tehdessä lentävällä autolla pakkolaskun Tällipajuun sauva pysyy kasassa vain teippauksen ansiosta eikä sillä saa aikaiseksi hienoja taikoja.

Vanhan sauvan lopulta räjähdettyä Ron saa oman, yksisarvisen häntäjouhen sisältävän sauvan.

Elokuvissa Ron on kuvattu kolmikosta kenties vähiten fiksuksi, mutta kirjoissa hän on suurin piirtein yhtä älykäs kuin Harrykin. Hän on keskinkertainen oppilas koulussa eikä hänellä ole erityisiä taikakykyjä, mutta toisaalta hän oppii kirjojen kuluessa uusia taitoja kehittyen lopulta eteväksi taikuudenkäyttäjäksi etenkin taistelutilanteissa.

Ronilla on myös taktista pelisilmää, minkä todistaa hänen kyvykkyytensä shakinpeluussa – shakissa hän voittaa jopa Hermionen. Hänet kuvataan usein kolmikosta käytännönläheisimmäksi, ja lisäksi Ron tuntee tietyt asiat taikamaailmassa paremmin kuin Harry ja Hermione, koska hän on kasvanut täysverisessä taikaperheessä.

Eräs vähiten huomattu mutta lopputaisteluissa jopa olennaiseksi osoittautuva taito on imitaatiokyky: Ron pystyy matkimaan muiden ääniä jopa täydellisesti. Näin esimerkiksi silloin, kun he Malfoyn kellarissa taistelivat Matohäntää vastaan: samalla kun Ron tukki kädellään Matohännän suun hän matki taitavasti tämän ääntä pitääkseen muut kuolonsyöjät poissa. Vielä täydellisemmin hän onnistui silloin kun hän ja Hermione tunkeutuivat Salaisuuksien kammioon hakemaan basiliskin hampaita hirnyrkkien tuhoamista varten: kammion ovet aukesivat vain kärmeskielisellä käskyllä - mutta Ron oli kuullut Harryn antavan sellaisen kolmekin kertaa, viimeksi medaljonkia tuhottaessa, ja onnistui imitoimaan käskyn täydellisesti: ovet aukesivat ja luudanvarren avulla käynti kammiossa onnistui.