Rohkelikko (engl. Gryffindor) on yksi Tylypahkan noitien ja velhojen koulun neljästä tuvasta J. K. Rowlingin luomassa Harry Potter -kirjasarjassa. Tylypahkassa uudet oppilaat jaetaan vuoden alussa neljään eri tupaan heidän persoonallisuuspiirteidensä perusteella. Tylypahkan muut tuvat ovat Korpinkynsi, Luihuinen ja Puuskupuh.

Tylypahkan koulun perusti aikoinaan neljä mahtavaa velhoa ja noitaa, joista jokainen arvosti ihmisessä hiukan erilaisia piirteitä. Näin eri tuvat syntyivät. Rohkelikko-tuvan perusti Godric Rohkelikko. Hän halusi ottaa oppilaikseen rohkeita ja uskollisia yksilöitä, sillä hän arvosti näitä luonteenpiirteitä eniten. Tuvan nimen mukaisesti rohkeus onkin rohkelikkojen silmiinpistävin luonteenpiirre. Tylypahkan lajitteluhattu laulaa Harry Potterin ensimmäisenä kouluvuotena rohkelikoista seuraavasti:

Ehkä kuulut Rohkelikkoon, jos
sydämmes urhoollinen on,
on sinulla ritarin uskallus
ja olet kumman peloton.

Rohkelikon tupakummitus on sir Nicholas de Porpington Mimsy, eli melkein päätön Nick.

VAROITUS:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.


Koska Harry lähimpine ystävineen kuuluu Rohkelikkoon, tämä tupa saa luonnollisesti eniten huomiota kirjoissa. Rohkelikko tuntuu voittavan suurimman osan Tylypahkan tupienvälisistä kilpailuista etenkin huispauksessa. Rohkelikkojen ja luihuisten välit ovat perinteisesti huonot, ja he kilpailevatkin jatkuvasti toisiaan vastaan.

Rohkelikon tupajohtaja on professori Minerva McGarmiwa, joka opettaa Tylypahkassa muodonmuutosta. Tuvan tunnuseläin on leijona ja sen tunnusvärit ovat punainen ja kulta. Rohkelikkojen oleskeluhuone sijaitsee Tylypahkan linnan korkeassa tornissa.

[muokkaa] Rohkelikkoja

[muokkaa] Katie Bell

Harry Potter -hahmo
Katie Bell
Sukupuoli nainen
Tupa Rohkelikko
Ammatti Koululainen
Lojaalius
Näyttelijä Georgina Leonidas
Ensiesiintyminen '

Katie Bell on Harry Potterin, Hermione Grangerin ja Ron Weasleyn koulutoveri Tylypahkassa. Hän on kuitenkin vuotta ylemmällä vuosikurssilla. Katie kuuluu Rohkelikkoon ja Rohkelikon Huispausjoukkueeseen, jossa pelaa jahtaajan paikkaa.

Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirjassa komennuskirouksen alainen baarinpitäjä Matami Rosmerta langettaa oman baarinsa naistenhuoneessa Katieen komennuskirouksen, luovuttaa tälle salaperäisen paketin ja käskee tyttöä viemään sen Tylypahkaan rehtori Dumbledorelle. Katien ja tämän ystävän Leannen riidan seurauksena paketti menee rikki ja Katie koskettaa sen sisältöä, kirottua kaulakorua. Tämän seurauksena pimeää taikuutta sisältävä kirous iskee Katieen ja hänet kiidätetään Pyhän Mungon taikatautien ja -vammojen sairaalaan. Myöhemmin samana lukuvuotena hän palaa kuitenkin takaisin kouluun.

[muokkaa] Lavender Brown

Harry Potter -hahmo
Lavender Brown
Sukupuoli nainen
Tupa Rohkelikko
Ammatti koululainen
Lojaalius Albuksen kaarti
Näyttelijä Jessie Cave
Ensiesiintyminen '

Lavender Brown on Harry Potterin samanikäinen luokkatoveri, joka kuuluu myös Rohkelikkoon. Lavenderin paras ystävä on rohkelikkotyttö Parvati Patil. Lavenderista annetaan hihittelevä ja tyttömäinen kuva, mutta hän osallistui niin Albuksen Kaartiin kuin Tylypahkan taisteluunkin.

Kuudentena kouluvuotenaan Lavender seurusteli Harryn parhaan ystävän Ron Weasleyn kanssa. He erosivat vain muutamaa kuukautta myöhemmin, sillä Lavender arvasi, että Ron oli oikeasti ihastunutkin Hermione Grangeriin ja oli hänen kanssaan vain lähinnä tehdäkseen Hermionen mustasukkaiseksi. Osasyynä saattoi olla myös Ronin siskon Ginnyn kiusoittelu siitä, ettei Ron ollut suudellut kenenkään kanssa (lukuun ottamatta hirmuisaa Muriel-tätiä). Muita syitä voisi olla, että koska Ron oli kehittynyt huispauksessa kuudentena vuotenaan, hän sai Lavenderilta enemmän huomiota ja ihailua ja Ron otti sen heti vastaan.

Tylypahkan taistelun aikana Fenrir Harmaaselkä hyökkäsi Lavenderin kimppuun, mutta Rowling ei ole antanut tarkempia tietoja hänen kohtalostaan. Tosin aiemmin hän on antanut ymmärtää että Harmaaselän hyökkäykset ovat tupanneet olemaan viimeisinä aikoina kuolettavia, mutta auki jää, kuoliko Lavender vai vammautuiko hän samalla tavoin tai pahemmin kuin Bill Weasley.

[muokkaa] Colin Creevey

Colin Creevey (19812. toukokuuta 1998 tuli Tylypahkaan Harryn toisena kouluvuotena. Hän on innokas valokuvaaja ja Harry Potter-fani.

Colinin ensimmäisenä vuotena Salaisuuksien kammio avattiin jälleen ja sen hirviö, basiliski, kangisti jästisyntyisiä, joista yhtenä pojan itsensä.Hän kangistui kamera kädessä ja oli saanut kuvan basiliskista mutta kamera tuhoutui kun Dumbledore avasi sen ottaakseen filmin sieltä ja katsoakseen sen. Colin kuului Rohkelikkoon. Hän oli myös mukana Albuksen Kaartissa. Colinilla on myös nuorempi veli, Dennis Creevey, joka tuli Tylypahkaan Harryn neljäntenä kouluvuotena.

Colin kuolee Tylypahkan taistelussa kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset.

[muokkaa] Angelina Johnson

Angelina Johnson pelasi Rohkelikon huispausjoukkueessa jahtaajana. Harryn viidentenä Tylypahka-vuotena Angelina oli myös huispausjoukkueen kapteeni.[1] Hänellä on tumma iho ja pitkät mustat hiukset, jotka ovat usein letillä. Lee Jordan on hyvin innokas viemään neiti Johnsonia treffeille, mutta ei tunnu saavan vastakaikua Angelinalta. Sen sijaan Fred Weasley sai kunnian viedä Angelinan joulutanssiaisiin teoksessa Harry Potter ja liekehtivä pikari.

Angelina menee naimisiin George Weasleyn kanssa, ja he saavat kaksi lasta, pojan nimeltä Fred ja tyttären nimeltä Roxanne.

[muokkaa] Lee Jordan

Lee Jordan on Harrya kaksi vuotta vanhempi ja Weasleyn kaksosten ystävä, sekä yrityskumppani. Hänellä on rastahiukset ja tumma iho. Lee selostaa koulun huispausotteluita ja ylistää aina Angelina Johnsonia, jonka kanssa hän haluaisi treffeille. Hän kuului myös Harryn perustamaan Albuksen Kaartin.

Lopetettuaan koulun Jordanista tulee suositun velhoradion juontaja, hän juonsi myös "Pottervahti"- nimistä salaista radiokanavaa salanimellä "Joki" teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset.

[muokkaa] Cormac McLaggen

Cormac McLaggen esiintyy ensimmäisen kerran teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi, kun hänet kutsutaan Horatius Kuhnusarvion lounaalle. Hän on epämiellyttävä ja kerskaileva poika, joka yrittää epätoivoisesti päästä pitäjäksi Rohkelikon huispausjoukkueen, mutta häviää karsinnassa Ron Weasleylle.

Kun Ron alkaa seurustella Lavender Brownin kanssa, Hermione kutsuu kostoksi McLaggenin Kuhnusarvion joulujuhliin, jota hän kuitenkin katuu myöhemmin ja livistää tiehensä mistelin alta. McLaggen tunkee väkisin huispausjoukkueen pitäjäksi, kun Ron loukkaantuu ja joutuu sairaalaan. McLaggen uhmaa avoimesti joukkueen kapteenin arvovaltaa ainoassa ottelussaan ja lopulta hän möhlii niin raskaasti, että Harry saa hänen toimestaan ryhmystä osuman ja ottelu hävitään.

[muokkaa] Parvati Patil

Harry Potter -hahmo
Parvati Patil
Sukupuoli nainen
Tupa Rohkelikko
Ammatti Koululainen
Lojaalius
Näyttelijä Shefali Chowdhury
Ensiesiintyminen '

Parvati Patil kuuluu Rohkelikkoon ja on Harryn luokkatoveri. Parvatilla on identtinen kaksoissisar Padma, joka kuuluu Korpinkynteen. Parvatin paras ystävä on Lavender Brown. Parvati oli Harryn seuralainen neljännen kouluvuoden joulutanssiaisissa, ja häntä ja hänen sisartaan on sanottu Tylypahkan noitien ja velhojen koulun kahdeksi kauneimmaksi tytöksi. Rohkelikon pojat olivat revetä kateudesta, kun juuri Harry ja Ron saivat Patilin kaksoset seuralaisikseen joulujuhliin teoksessa Harry Potter ja liekehtivä pikari. Liki muinaisaikaiseen juhlakaapuun pukeutunut Ron toteaa apeahkon vitsikkäästi että onnistuminen johtui "Eläimellisestä vetovoimasta".

[muokkaa] Godric Rohkelikko

Pääartikkeli: Godric Rohkelikko

[muokkaa] Dean Thomas

Dean Thomas on Harry Potterin luokkatoveri ja kuuluu Rohkelikko-tupaan. Deanin paras ystävä on Seamus Finnigan. Dean on jästiperheessä varttunut velho, eikä siis tiedä olevansa velho ennen kuin saa kutsun Tylypahkan noitien ja velhojen kouluun 11-vuotiaana. Kuudentena kouluvuotena hän toimii jonkin aikaa Rohkelikon huispausjoukkueen jahtaajana ja seurustelee Ginny Weasleyn kanssa, mutta he eroavat ja Ginny alkaa seurustella Harryn kanssa. Dean pitää jalkapallosta, ja hänen lempijoukkueensa on West Ham United.

Rowling on kertonut, että Dean on puoliverinen, koska hänen isänsä oli velho, mutta Dean ei tiedä tätä. Hänen isänsä jätti perheensä suojellakseen vaimoaan ja poikaansa. Myöhemmin kuolonsyöjät surmasivat Deanin isän. Nykyään Dean asuu äitinsä ja isäpuolensa kanssa.

[muokkaa] Romilda Vane

Harry Potter -hahmo
Romilda Vane
Sukupuoli Nainen
Tupa Rohkelikko
Ammatti Koululainen
Lojaalius
Näyttelijä Anna Shaffer
Ensiesiintyminen '

Romilda Vane on Rohkelikkoon kuuluva tyttö. Hänellä on pitkät mustat hiukset, isot tummat silmät ja vahva leuka. Romilda himoitsee Harrya ja on päättänyt keinolla millä hyvänsä saada tämän omakseen. Yritys ei ala hyvin: ensi tapaamisella Harry karistaa suuriluuloisen tytön seurastaan tylyn yksioikoisesti. Samoin kun tytöt tunkevat mukaan huispausjoukkueen karsintaan, Harry toteaa yksikantaan ettei moisia hönttejä ole koskaan nähnytkään: kun pitäisi yksinkertaisesti lentää kierros kentän ympäri luudalla, tytöt heti ilmaan noustuaan tarraavat toisiinsa ja alkavat kikattaa hysteerisesti. Harry häätää heidät kentältä eikä ole näkevinäänkään, kun nämä jäävät norkoilemaan katsomoon.[2]

Romilda ystävineen turvautuukin tuota pikaa laittomuuksiin: he ostavat Weasleyn Welhovitseistä lemmenjuomaa saadakseen Harryn. Se on jo sangen vaarallista, koska heti avajaisissa oli varoitettu että kaikki tuosta liikkeestä ostettu tavara olisi ehdottomasti kiellettyä. Temppu onnistuu koska kaksoset lähettävät juomat kosmetiikaksi naamioituina ja eri lähettäjänimellä.

Hermione kuulee Romildan juoruavan asiasta muiden tyttöjen kanssa.[3] Hermione varoittaa Harrya huolimasta mitään syötävää tai juotavaa keneltäkään tytöltä.[4] Niinpä käykin että tuliviskillä ja lemmenjuomalla maustetut suklaanoidankattilakakut, jotka Romilda lahjoittaa Harrylle päätyvät Ronin syömiksi. Harry ei kuitenkaan ilmianna Romildaa.

Viimeisen kerran Romilda mainitaan kun Rohkelikko on voittanut huispausmestaruuden: Ginny suutelee Harrya tavalla joka kertoo kaikille kaiken - ja Romildan sanotaan olevan sen näköinen kuin hajoaisi kappaleiksi silkasta katkeruudesta.

[muokkaa] Oliver Wood

Oliver Wood opiskeli Tylypahkassa ja kuului Rohkelikko-tupaan. Oliver toimi Rohkelikon huispausjoukkueen pitäjänä ja kapteenina. Valmistuttuaan Tylypahkasta hänestä tuli menestyvä huispauspelaaja.[5] Oliver ottaa osaa Tylypahkan taisteluun.