Harry Potter on englantilaisen lasten- ja nuortenkirjailijan J. K. Rowlingin kirjoittama kirjasarja ja kirjasarjan pohjalta tehty elokuvasarja. Kirjojen ja elokuvien pääosassa esiintyy velhopoika, jonka nimi kantaa koko sarjaa. Potter-kirjat ovat saavuttaneet erittäin suuren suosion ympäri maailmaa.

Viittä ensimmäistä osaa on myyty yhteensä yli 400 miljoonaa kappaletta ja kirjoja on käännetty kaikkiaan 67 kielelle. Kirjasarjan seitsemäs ja viimeinen osa, Harry Potter ja kuoleman varjelukset ilmestyi 21. heinäkuuta 2007.[1] Suomeksi viimeinen kirja ilmestyi 7. maaliskuuta 2008. Vaikka kirjat on ensisijaisesti suunnattu lapsille ja nuorille, kirjasarjalla on paljon faneja myös aikuisten keskuudessa. Kirjasarjan genre vaihtelee lasten- ja nuorten fantasiakirjallisuuden välillä. Sitä on melko vaikea sijoittaa vain toiseen näistä. Kolme ensimmäistä kirjaa ovat sävyltään vielä melko kevytmielisiä, mutta viimeistään neljännessä kirjassa sarja alkaa kerta kerralta muuttua sävyltään synkemmäksi. Seitsemäs kirja on jo lähempänä "Taru sormusten herrasta"- tyyppistä nuorisokirjallisuutta.

Viidestä Harry Potter -elokuvasta syyskuuhun 2007 mennessä koostuva sarja nousi euromääräisesti maailman kaikkien aikojen myydyimmäksi elokuvasarjaksi. The Guardian -lehden mukaan elokuvat ovat keränneet yhteensä jo 3,3 miljardia euroa, ohittaen muun muassa James Bond ja Tähtien sota -elokuvasarjat.[2]Daniel Jacob Radcliffe (s. 23. heinäkuuta 1989 Lontoo, Englanti) on englantilainen näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten J. K. Rowlingin kirjoihin perustuvan velhopoika Harry Potterin näyttelijänä.

Jo 5-vuotiaana Radcliffe oli innokas näyttelijä. Hänen ensiesiintymisensä oli vuonna 1999 BBC:n Charles Dickensin romaaniin David Copperfield perustuvassa televisioelokuvassa, jossa hän esitti nuorta Copperfieldiä. Samana vuonna Radcliffe valittiin 16 000 hakijan joukosta näyttelemään Harry Potteria J.K. Rowlingin kirjasarjaan perustuvassa suuren luokan elokuvassa. Hänen ensimmäinen elokuvaroolinsa oli kuitenkin pieni sivuosa elokuvassa Panaman räätäli (The Tailor of Panama) vuonna 2001. Myöhemmin samana vuonna ilmestynyt Harry Potter ja viisasten kivi oli jättimenestys ja kaikkien aikojen neljänneksi tuottoisin elokuva.

Vuonna 2002 ilmestyi sarjan seuraava osa, Harry Potter ja salaisuuksien kammio. Sarjan kolmas elokuva Harry Potter ja Azkabanin vanki ilmestyi vuonna 2004. Neljäs elokuva Harry Potter ja liekehtivä pikari ilmestyi vuonna 2005. Viides osa on nimeltään Harry Potter ja Feeniksin kilta ja sen kuvaukset aloitettiin vuoden 2006 alussa ja ensi-ilta Suomessa oli 13. heinäkuuta 2007. Kaikki sarjan osat ovat menestyneet kansainvälisesti erittäin hyvin. Sitä ennen Radcliffe on nähty vuonna 2006 australialaisessa elokuvassa December Boys.

Radcliffe on esiintynyt myös teatterissa. Hän esiintyi keväällä 2007 Lontoossa John Gielgud -teatterissa kohua herättäneessä "Equus" -näytelmässä jossa hän esitti tallipoikaa joka sai seksuaalista mielihyvää hevosista. Näytelmässä Radcliffe mm. esiintyi alasti ja näytelmän lehdistökuvissa hän esiintyi vähissä vaatteissa tai ilman vaatteita kokonaan. Tämä suututti useita Harry Potter -elokuvien fanien vanhempia.

[muokkaa] Elämä

Radcliffe syntyi Fulhamissa, Lontoossa. Hän on Marcia Greshamin ja Alan Radcliffen ainoa lapsi. Hänen henkilökohtainen varallisuutensa on ylittänyt 23 miljoonaa puntaa ja hän onkin yksi Britannian varakkaimmista teineistä. Hän on tukenut monia hyväntekeväisyystempauksia ja kannustanut fanejaankin osallistumaan niihin ennemmin kuin lähettämään hänelle syntymäpäivälahjoja.

Radcliffe harrastaa bassokitaran soittoa ja pitää erityisesti rockmusiikista kuten The Strokes, Red Hot Chili Peppers ja Coldplay -nimisistä yhtyeistä. Hän haaveilee myös oman bändin perustamisesta. Musiikin lisäksi Radcliffella on hevosia sekä koiria ja hän on kertonut kirjoittavansa runoja ja ihailevansa Shakespearea. Hän onkin ollut mukana näytelmässä Macbeth. Radcliffe nimeää idoleikseen mm. Gary Oldmanin (joka esittää Siriusta Harry Potter ja Azkabanin Vanki,Harry Potter Liekehtivä Pikari ja Harry Potter ja Feeniksin kilta -elokuvassa) ja Sex Pistols -basistin Sid Viciousin. Yksi Radcliffen lempikirjoista (silloin kun hän oli nuorempi) oli Louis Sacharin Paahde.